Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

27 februari 2010

Blå fest

Här är bilden som skulle varit med till texten om MFF:s 100 årsfirande.
Ole Törner valde bort denna glada och framförallt blåa bild till förmån för en detalj från en MFF-tröja. Märkligt.

Bifurkatiomen i Steglarp

På dagens promenadrunda (som ska vara inledningen på något som ska pågå ständigt) traskade jag på Steglarps grusväg i riktning mot Slågarp. Smältvattnet skyndar sig nerför vägens ojämnheter och bildar formationer som sätter fart på fantasin.
Jag fick för mig att jag såg en bifurkationsliknade smältvattenstrimma och en som såg ut som södra Sverige. Det rör sig hela tiden och är föränderligt. Snön smälter, skapar rännilar och ändrar på grus och sten på vägen.
Tillbaka hittade jag en av de första blommorna för året. En liten vintergäck som trotsigt sträckt på sig under snön och nu andas in den första försiktiga vårluften.
Idag är det 27 februari och det är fem dagar sedan våren rent statistiskt skulle kommit till Skåne. Då var det kraftig vinter här och allt annat än vår.
Enligt hustrun ska vi kunna skörda de första rabarberna om en månad.... Det kunde vi i fjor. I år känns det avlägset.
Tidigare i veckan firade Malmö FF 100 årsjubileet av sitt bildande. Med en match mot Elfsborg som man förlorade och pilsner i ett tält på parkeringsplatsen vid Gamla IP. Kändes lite simpelt och futtigt men stämningen inne i tältet var hög bland supportrarna.

En annan stor händelse är årets nya vedhög. Då var det dags igen....

22 februari 2010

Sibirien?

Måndag 22/2: Kallt, blåsigt och drivsnö.... Känns det igen?
Nu börjar även jag känna att jag har fått nog. Visst är det vackert med snö men jag vill inte vakna och titta ut och tro att jag bor i Sibirien.... Stackars gäss... hittar de något att äta?

21 februari 2010

Birdie namnam

Idag söndag, kom dessa rara fåglar till oss. En bofink och en björktrast

Veckan som gått


Idag är det söndag 21 februari och det är fortfarande vinter.
Det har varit lite upp och ner med vintern denna vecka. Det kom mycket snö i slutet av förra och i början av denna vecka. Värst drabbades jag av snön i torsdags när jag skulle in på MFF:s årsmöte. Där dög det inte med några arkivbilder utan det var absolut tvunget att jag skulle dit.
Jag tog den korta vägen över Östra Grevie i tron att vägen skulle vara plogad. Det var den inte. Halvvägs tog det stopp. I en driva som säkert var uppåt femtio meter lång satte jag bilen till slut mitt i den. Under snön fanns underbar blankis från tidigare underkylt regn. Dubbdäcken krafsade glatt runt på isen medan bilens underrede hängde tungt på den blöta snön. Ok, tänkte jag och började gräva. Jag slet i 20 minuter med både skyffel och snökedjor. Där låg jag halvvägs under bilen och försökte krångla på kedjorna när jag plötsligt i mörkret upptäckte en ung tjej som kom pulsande i snön. Hon hade varit tvungen att ställa sin Audi Q7 längre bort för det gick inte att ta sig fram i snön (dessutom stod jag i vägen) Men hon skulle hämta sin man som väntade hemma.
Hon försvann och jag såg bilar som stod still längre bort i mörkret. Jag grävde vidare.
Så plötsligt hörde jag puttrandet av en liten traktor någonstans. Det var Sven med son som kom körande i vintermörkret för att hämta hem sin fru som var en av de som inte heller kom fram. Glatt spände han fast min bil vid traktorn och jag släpades baklänges till säkrare mark.
Tack Sven för att du finns och hjälper mig när jag behöver det som mest.
Tillbaka till 36:an ringde jag till tidningen och förklarade situationen och ställde in den dagens jobbande.
På fredagen töade och jag tror att det regnade lite en stund. Massor av snö försvann och man kunde ta sig fram igen.
Idag, söndag är det dock minusgrader igen och det blåser ordentligt. Jag funderar på hur fåglarna kan klara sig i denna bistra vinter. De ser ut att ha det jobbigt. Jag skaffade en fröautomat tidigare i veckan. Den är fylld och hänger i trädgården men fåglarna tycks inte kunna hitta den.
Jag tänker på dem och alla rådjuren och kaniner och andra som måste frysa oerhört.
Så här ser det ut här i Steglarp i dag. Vackra vedhögar som väntar på att klyvas, fåglar som letar mat och vägar som är på väg att fyka igen... Skånsk vinter 2010.